LE MOUVEMENT DADAÏSTE : SOURCES, HISTOIRE LITTÉRAIRE ; PRÉCURSEUR DU SURRÉALISME. LA FIGURE EMBLÉMATIQUE DU POÈTE ROUMAIN TRISTAN TZARA - ORITA-SERBAN, Manuela (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2019)
The Dada Movement: Origins, Literary History; The Pioneer of Surrealism. The Mysterious Figure of Romanian poetry, Tristan Tzara. Globally, the Dada movement can be considered a precursor of the crisis of European consciousness insofar as, coming as a reaction against the First World War, it rejects systems, ideologies, frontiers and rational categories. REZUMAT. Mișcarea dadaistă: începuturi, istorie literară; precursoarea suprarealismului. Personajul misterios al poeziei românești, Tristan Tzara. Luatӑ în integralitate, mișcarea Dada poate fi consideratӑ drept sindrom precursor al crizei conștiinţei europene în mӑsura în care, apărând ca reacție împotriva primului război mondial, ea refuzӑ sistemele, ideologiile, frontierele și categoriile raţionale. Cuvinte cheie: dadaism, suprarealism, artӑ, sculpturӑ, crizӑ, primul rӑzboi mondial, tabula rasa, umor negru.