LES OUBLIS DE L’HISTOIRE LITTÉRAIRE ROUMAINE : LA POÉSIE DE GUERRE - CROITORU, Corina (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2019)
Forgotten Issues of Romanian Literary History: War Poetry. Having as a starting point a general reflection on the belonging of Romanian literature to a cultural geography constantly conditioned by history, this study aims to question the reasons why Romanian poetry of the Great War represents for over a century a taboo subject of Romanian literary history, contrary to tendencies in international literary history. REZUMAT. Uitările Istoriei Literare Românești: Poezia de Război. Având ca punct de plecare o reflecție generală asupra aparținerii literaturii române unei culturi geografice în permanență condiționată de istorie, acest studiu are intenția de a cerceta motivele pentru care poezia română din timpul Primului Război Mondial reprezintă de mai mult de un deceniu un subiect tabu al istoriei literaturii române, contrar tendinței din istoria literaturii internaționale. Cuvinte cheie: Poezia războiului, Primul Război Mondial, Poeți români, Combatanți, Istorie, Amintire, Critici, Ignoranță.