DU FRANÇAIS DE SPÉCIALITÉ AU FRANÇAIS UNIVERSITAIRE À TRAVERS LES NOUVELLES ÉCHELLES DU CECRL (2018) - POP, Andreea (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2019)
From French for Specific Purposes to French for Academic Purposes Through the New Scales of the CEFR (2018). For the last fifteen years or so French specialists in education have analysed and sometimes deepened the gap between specialization and academic interests operating within the university framework. We aim at showing that through the new descriptors of the CEFR the conceptual barriers between the two areas tend to melt together into a less restrictive integrated field – French for University. REZUMAT. De la franceza de specialitate la franceza pentru obiective universitare prin noile scări ale CECRL (2018). În ultimii cinsprezece ani, specialiştii în educaţie din spaţiul francez au analizat şi, astfel, adâncit distanţa dintre specializare şi interes academic în cadru universitar. Lucrarea îsi propune să arate că prin noii descriptori ai CECRL barierele conceptuale între cele două domenii tind să fuzioneze, dând naştere unui nou domeniu mai puţin restrictiv şi integrator : franceza universitară. Cuvinte-cheie: abordare acţională, domeniu integrat, noi desciptori, franceza de specialitate, franceza pentru obiective universitare, competenţe transversale.