FLICKER - BULEU, Constantina Raveca (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2019)
Flicker. Theodore Roszak’s sophisticated and extreme long novel Flicker, published in 1991, resonates in many ways with the masterpieces of the cryptographic thriller tradition, like Umberto Eco’s Il nome della rosa (1980) or Dan Brown’s Da Vinci Code (2003). Its core lies in the conspiracy theories, due a fictional plot driven from the deep shadows of the world of cinematography. By doing some research, a UCLA film scholar comes across the films made by a rather allusive American director protected by a secret organization. The director’s hidden biography takes us back to the interwar Germany, making the scholar to discover that his subject’s films contain hidden messages that can be deciphered by means of a special device. REZUMAT. Sfârşitul lumii în alb şi negru. Sofisticatul şi foarte lungul roman Flicker de Theodore Roszak (1991), publicat în româneşte sub titlul Sfârşitul lumii în alb şi negru, seamănă în multe privinţe cu operele de vârf ale tradiţiei ficţionale criptografice, cum sunt Numele trandafirului al lui Umberto Eco (1980) sau Codul lui Da Vinci al lui Dan Brown (2003). Trăgându-şi obârşia din vastul domeniu al practicilor conspirative, acţiunea lui ne poartă înspre lumea întunecată a cinematografiei, prin intermediul unui cercetător care descoperă în mod accidental filmoteca unui nu foarte cunoscut regizor american, a cărui biografie secretă se prelungeşte până în Germania dintre cele două războaie mondiale. Adâncindu-şi căutările, protagonistul înţelege că filmele produse de către regizor ascund mesaje secrete, care pot fi descifrate cu ajutorul unui decriptor special. Cuvinte cheie: Theodore Roszak, Flicker, contracultură, anii 1960, cinematografie, roman criptografic