LE REDOUBLEMENT SYNTAXIQUE DES ADVERBES RELATIFS-INTERROGATIFS ET INDÉFINIS (TEMPS, MANIÈRE ET QUANTITÉ) PAR LES ADVERBES D’ALTÉRITÉ CORRESPONDANTS EN ROUMAIN ACTUEL - CHIRCU, Adrian (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2020)
The Syntactic Doubling of Relative-interrogative and Indefinite (Temporal, Modal and Quantitative Adverbials) through Corresponding Alterity Adverbials in Present-day Romanian. This study represents a continuation of a previous study (Chircu 2020b); it discusses the distribution of (temporal, modal and quantitative) alterity adverbials which syntactically double semantically equivalent relative-interrogative and indefinite adverbials. The alterity adverbials strengthen the meaning of the relative-interrogative and indefinite adverbials and offer alternative solutions of fulfilling the action expressed by the verb or, in the case of modal adverbials, of satisfying the constraints of a ternary relation. In the identified contexts, it can be observed that the alterity adverbial is used both anaphorically and cataphorically, depending of the choice of the speakers. For this analysis, the author has extracted data from the present-day language (the CoRoLa corpus and Google). REZUMAT. Dublarea sintactică a adverbelor relativ-interogative şi nehotărâte (de timp, de mod şi de cantitate) prin adverbele de alteritate corespondente în limba română actuală. În prezentul studiu, ne propunem continuăm o analiză anterioară (Chircu 2020b) şi să discutăm pe marginea adverbelor de alteritate (de timp, de mod şi cantitative) care dublează sintactic adverbele relativ-interogative şi nehotărâte corespondente semantic. Rolul adverbelor de alteritate este de a întări semnificaţia acestora din urmă şi de a oferi soluţii alternative de realizare a acţiunii exprimate de verb sau, în cazul modului, de complinire a unor structuri ternare. În contextele identificate, se poate observa că adverbul de alteritate se întrebuinţează atât anaforic, cât şi cataforic, în funcţie de opţiunile locutorilor. Pentru analiza acestui tip de structuri, autorul face apel la fapte de limbă selectate din română actuală (corpusul CoRoLa şi Google). Cuvinte-cheie: limba română actuală, adverbe relativ-interogative şi nehotărâte, adverbe de alteritate, CoRoLa, internet (Google), morfosintaxă.