TO PEOPLE AN ISLE: "THE TEMPEST" AND COLONIALISM - RĂZNICEANU, Vlad (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Philologia, 2020)
To People an Isle: The Tempest and Colonialism. Contemporary critical directions often construe The Tempest in the post-colonial paradigm. The relationship between the slave Caliban and Prospero, his master, monopolizes many analyses of the play. The present author attempts to identify several foibles of this frame of thinking, reconsiders several tenets of New Historicism and Cultural Materialism, and finally offers alternative interpretations. REZUMAT. A Ocupa o Insulă: Furtuna și Colonialismul. Direcțiile critice contemporane adesea configurează Furtuna într-o paradigmă post-colonială. Relația dintre Caliban sluga și Prospero stăpânul monopolizează multe analize ale piesei. Autorul acestui studiu încearcă să identifice anumite carențe ale acestui tipar de gândire, reexaminează diverse principii ale noului istorism și ale materialismului cultural, oferind în final interpretări alternative. Cuvinte cheie: Shakespeare; Furtuna; post-colonialism; noul istorism.