FIGURI DE SFINȚI IERARHI IN ICONOGRAFIA ORTODOXĂ DE SECOL XIV ÎN SPAȚIUL ROMÂNESC - SMULTEA, Teodora (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia Artium, 2022)
Figures of Holy Hierarchs in the Fourteenth Century Orthodox Iconography in the Romanian Space. The present study aims to establish cultural interconnections both between Wallachia and Transylvania and between them and the areas of Eastern and Western artistic influence, with the aim of identifying the transfer of clothing models from one cultural area to another, as well as to identify the reason behind the implementation of some of the figures of hierarchs in the mural theme of some of the churches. The paper notes several types of hierarchical figures organized according to the type of clothing and the context in which they are depicted. The representations of the holy hierarchs in the 14th century fresco reveal political, confessional and cultural links internally between the Romanian Countries, but especially externally, between them and the Western-Italian and Eastern-Constantinopolitan and Balkan areas. The origins of the hierarchical models reveal not only the areas of artistic influence but also a desire to affirm the newly established orthodox metropolitanates church and principalities in the Romanian Countries by adopting a predominantly monastic iconographic canon, as confessional validation in the face of Catholic proselytism. REZUMAT. Figuri de sfinți ierarhi in iconografia ortodoxă de secol XIV în spațiul românesc. Studiul de față are în vedere stabilirea unor interconexiuni culturale atât între Țara Românească și Transilvania cât și între acestea și zonele de influență artistică orientală și occidentală, cu scopul de a identifica transferul modelelor vestimentare dintr-o zonă de cultură în alta, precum și de a identifica motivul care a stat în spatele implementării unora dintre figurile de ierarhi în tematica murală a unora dintre biserici. Lucrarea notează câteva tipuri de figuri ierarhice organizate în funcție de tipul vestimentar și contextul în care sunt ilustrate. Reprezentările sfinților ierarhi în fresca de secol XIV dezvăluie legături politice, confesionale și culturale pe plan intern între Țările Române, dar mai ales pe plan extern, între acestea și spațiul occidental-italian și oriental-constantinopolitan și balcanic. Originile modelelor ierarhice dezvăluie nu doar zonele de influență artistică dar și o dorință de afirmare a mitropoliilor și domniilor nou înființate în Țările Române prin adoptarea unui canon iconografic predominant monastic, ca validare confesională în fața prozelitismului catolic. Cuvinte cheie: Transilvania, Țara Românească, secolul XIV, tipuri vestimentare, interferențe culturale, țările balcanice, Constantinopol, Occident.