The Power and The Truth. A Film. A National Project - INDOLEAN, Ion (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2021)
This article tries to understand what type of film is approved by the Nicolae Ceauşescu regime and how it is promoted, through various propaganda channels. In this sense, we choose to discuss the film made by the artistic couple Manole Marcus - Titus Popovici, The Power and The Truth (1972), and we resort to a content analysis to understand the way it was made. We are also interested in the echoes of the film in the press of the time and how with the help of newspaper articles the authorities inoculate the idea that this film is the most important cinematographic achievement of the moment, a benchmark for political productions to be made from that point on. Rezumat: Articolul de faţă încearcă să înţeleagă ce tip de film este agreat de către regimul Nicolae Ceauşescu şi în ce fel se promovează acesta, prin diversele canale de propagandă. În acest sens, alegem să discutăm filmul realizat de cuplul artistic Manole Marcus – Titus Popovici, Puterea şi Adevărul (1972), şi recurgem la o analiză de conţinut pentru a înţelege felul în care este realizat. De asemenea, ne interesează ecourile filmului în presa vremii şi cum cu ajutorul unor articole comandate de autorităţi se inoculează ideea că acest film reprezintă cea mai importantă realizare cinematografică a momentului, un etalon pentru producţiile politice care trebuie făcute din acest moment încolo. Cuvinte cheie: cinematografie, film politic, Nicolae Ceauşescu, Manole Marcus, Titus Popovici, propagandă.