Graffites sur céramique de Gârla Mare, dép. de Mehedinţi (territoire de Drobeta) - DANA, Dan; DINULESCU, Paul (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2020)
Graffiti on ceramics from Gârla Mare, Mehedinţi County (territory of Drobeta). Among the inscribed pieces found during the archaeological excavations of a Roman complex at Gârla Mare (Mehedinţi County), that lied probably in the territory of Drobeta in Upper Dacia, more Latin graffiti are significant for the diffusion of literacy and the variety of paleography. While most of them are republished with a new reading for the longer one, another example is new. Rezumat: Printre piesele înscrise găsite în urma săpăturilor arheologice ale complexului roman de la Gârla Mare (jud. Mehedinţi), situat probabil în teritoriul Drobetei, în Dacia Superioară, mai mulţi graffiti latini sînt semnificativi pentru răspândirea scrisului şi pentru varietatea paleografiei. Cei mai mulţi sînt republicaţi aici cu o nouă lectură pentru cel mai lung, în timp ce alt exemplu este inedit. Cuvinte-cheie: ceramică, Dacia romană, graffiti, onomastică, paleografie.