„Priapea Daciae”. A New Statuette depicting Priapus from Porolissum - DEAC, Dan Augustin; PRIPON, Emanoil (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2016)
This paper presents a previously unpublished bronze statuette representation of Priapus. The artifact was discovered in the South-Western part of the settlement of Porolissum, in Dacia Porolissensis. Unfortunately, the precise archaeological context is unknown. In addition to presenting succinct description of the bronze statuette, this paper discusses the known finds of Priapus from the province of Dacia and suggests how they may have been used in public or private religious manifestations. Rezumat. Priapea Daciae. O nouă statuetă cu reprezentarea lui Priapus de la Porolissum. Acest studiu prezintă o statuetă de bronz inedită cu reprezentarea lui Priapus. Artefactul a fost descoperit în zona sud-vestică a așezării de la Porolissum, în Dacia Porolissensis. Din nefericire, contextul archeologic precis nu este cunoscut. Pe lângă prezentarea succintă a descrierii statuetei, în studiul de faţă se discută și celelalte descoperiri cu reprezentarea lui Priapus din provincia Dacia sugerând în același timp cum ar fi putut fi folosite acestea în manifestările publice sau private. Cuvinte cheie: Priapus, Dacia romană, Porolissum, statuetă bronz, religie romană.