Relationship of temples of Deus Invictus Serapis at Sarmizegetusa and of Apollo at Tibiscum with Emperor Caracalla - OPREANU, Coriolan Horaţiu (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2016)
The autor is proposing another reconstruction of the building inscription of the temple of Deus Invictus Serapis from Sarmizegetusa, dating it more precisely than I. Piso did (212-217), in AD 213, before 8 October, using as main analogies the three construction plaques from Porolissum. At the same time he links this inscription with one raised as well for Apollo and Caracalla in the shrine from Tibiscum, considering both raised at the same time under the governor L. Marius Perpetuus. He proposes, based on epigraphic evidence, a visit of Septimius Severus, Caracalla and Geta at Tibiscum and Sarmizegetusa in AD 202 on their journey back from Orient and Egypt, even not recorded in the written sources. Then he discusses the journey of Caracalla along the Danube going to Orient in AD 213. The author’s conclusion is he had not enough time from 8 October when finished the expeditio Germanica to 17 December 213 when attested already at Nicomedia to travel across Dacia till Porolissum. The only acceptable trip is at Drobeta and possible to the fanum of Apollo at Tibiscum. All this inscriptions from 213 do not prove Caracalla’s visit in Dacia, but the province’s desire to get the same benefits as Pannonia and Moesia and the willing of the communities and military units to have the emperor in their places to get advantages. That was the reason everywhere in Dacia were made great preparations expecting the imperial tour, which for many never came. Rezumat. Templele lui Deus Invictus Serapis la Sarmizegetusa și Apollo la Tibiscum și împăratul Caracalla. Autorul propune o altă întregire a inscripţiei de construcţie a templului lui Deus Invictus Serapis de la Sarmizegetusa, datând-o mai precis decât I. Piso (în 212-217), adică în 213 p. Chr., înainte de 8 octombrie, folosind ca anlogii trei plăci de construcţie de la Porolissum. În același timp, această inscripţie este pusă în legătură cu cea dedicată lui Apollo și Caracalla în templul de la Tibiscum, considerând că ambele au fost dedicate în același timp, sub guvernatorul L. Marius Perpetuus. Pe baza documentaţiei epigrafice, autorul propune o vizită a lui Septimius Severus, Caracalla și Geta la Tibiscum și Sarmizegetusa în 202 p. Chr, chiar dacă aceasta nu este menţionată de sursele scrise. Apoi discută călătoria lui Caracalla la Dunăre în 213 p. Chr., în timp ce mergea spre Orient. Concluzia autorului este că nu a avut timp suficient pentru a traversa Dacia până la Porolissum, de la 8 octombrie când s-a încheiat expeditio Germanica până la 17 decembrie 213, când este prezent la Nicomedia. Singura călătorie acceptabilă este la Drobeta și posibil până la fanum-ul lui Apollo de la Tibiscum. Toate inscripţiile din 213 nu dovedesc faptul că împăratul a vizitat Dacia, ci dorinţa provincialilor din Dacia de a primi aceleași privilegii ca cei din Pannonia și Moesia și disponibilitatea comunităţilor și soldaţilor de a-l primi pe împărat pentru a obţine avantaje. Pentru acest motiv, peste tot în Dacia, au fost făcute pregătiri masive în așteptarea vizitei imperiale, care pentru mulţi nu s-a mai petrecut. Cuvinte cheie: Dacia, Serapis, Apollo, temple, Caracalla