Recent Reflections on the Cult of Mithras - NEMETI, Sorin (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2016)
The article deals with the recent interpretations of Mithraism, analyzing the ideas of two historians of religion who are very influential today, Richard Gordon and Roger Beck, in order to individualize the interpretative vein and the method of anthropologic extraction that has led to the current understanding of the Mithraic cult. Rezumat. Reflecţii recente despre cultul lui Mithras. Acest articol tratează interpretările recente ale mithraismului, analizând ideile a doi istorici ai religiilor foarte influenţi azi, Richard Gordon și Roger Beck, pentru a remarca curentul interpretativ care i-a influenţat și metoda de inspiraţie antropologică care au condus la înţelegerea curentă a cultului mithraic. Cuvinte cheie: Mithras, religie, astrologie, antropologie, metodă.