The “Sanctuary” of Fortuna Salutaris and Jupiter Optimus Maximus at Ampelum (Zlatna/Zalatna, Alba County). Rethinking the Archaeological Evidence - MUSTAȚĂ, Silvia (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2018)
In 1900, with the occasion of construction works caused by the expansion of the foundry of Zlatna, a group of five Roman bronze vessels, positioned upside down in a pit, were discovered. In the proximity of the pit, two altars dedicated to Fortuna Salutaris and Jupiter Optimus Maximus were identified. This situation made Gábor Téglás presume that a sanctuary dedicated to the two divinities existed in this area during the Roman period and that the vessels were employed in different cultic activities undertaken here. The paper focuses on the character of the discovery and on the composition of the bronze vessels assemblage. It states that the context of the discovery does not allow with certainty a correlation between the two altars and the five bronze vessels. In the present state of research, the vessels of Ampelum represent the only confirmed example from Roman Dacia of a bronze drinking assemblage and the most direct evidence for the preparation of calda (wine mixed with warm water). Rezumat: “Sanctuarul” Fortunei Salutaris şi al lui Iupiter Optimus Maximus de la Ampelum (Zlatna/Zalatna, judeţul Alba). Regîndirea documentaţiei arheologice. Cu ocazia lucrărilor de construcție efectuate în 1900 pentru extinderea topitoriei din Zlatna a fost identificată, printre altele, o groapă care a conținut cinci vase romane din bronz, așezate cu gura în jos. În apropierea gropii au fost descoperite două altare votive, dedicate Fortunei Salutaris și lui Iupiter Optimus Maximus. Situația arheologică l-a determinat pe Téglás Gábor să presupună că în zonă a existat un sanctuar dedicat celor două divinități și că vasele de bronz au fost folosite în cadrul activităților cultice desfășurate aici. Articolul analizează circumstanțele descoperirii și caracteristicile vaselor de bronz. Este susținut faptul că informațiile referitoare la contextul de descoperire nu sunt suficiente pentru a presupune o legătură directă între cele două altare și grupul de vase de bronz. De asemenea, în stadiul actual al cercetării, vasele de bronz descoperite la Ampelum reprezintă singurul serviciu din metal identificat până acum în Dacia romană, care a fost folosit, foarte probabil, pentru a prepara calda (vin amestecat cu apă caldă). Cuvinte-cheie: Dacia romană, Ampelum, vase de bronz, prepararea vinului, importuri.