Roma 1938: la coorte traianea del Generale Francesco S. Grazioli - LIBERATI, Anna Maria (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2018)
Rome 1938: General Francesco S. Grazioli’s Trajanic cohors. The essay presents an unpublished document about the guidelines to a project to set up a Trajanic cohors, dated 7th september 1938. The author was General Francesco S. Grazioli, who was appointed by the Italian Government to organize a Roman military formation of the Augustan age, with the purpose to parade it during the closing ceremonies of the Augustan Bimillenary. Unexpectedly Grazioli illustrated these project guidelines, which was in the end never realized, showing himself to have been inspired by Trajanic iconography. This also proves the great evocative strength of emperor Trajan’s power and ideology. Rezumat: Roma 1938: cohorta traianică a generalului Francesco S. Grazioli. Articolul prezintă un document inedit datat în 7 septembrie 1938, care descrie liniile directoare ale unui proiect de organizare a unei cohorte de epocă trainaică. Autorul acestui document este generalul Francesco S. Grazioli, însărcinatul guvernului italian pentru organizarea unei formaţiuni militare de epocă augusteică, cu scopul ca ea să defileze cu ocazia ceremoniei de închidere a Bimilenarului augusteic. În mod neaşteptat, Grazioli a ilustrat aceste linii directoare ale proiectului, care în cele din urmă nu a mai fost pus în practică, inspirîndu-se din iconografia epocii lui Traian. Aceasta demonstrează la rîndul său marea forţă evocatoare a puterii şi ideologiei legate de împăratul Traian. Cuvinte-cheie: Traian, Francesco S. Grazioli, cohorta traianică, putere şi ideologie, Expoziţia augusteică a romanităţii, romanitate şi fascism.