The Fortlets on the Frontier of Dacia Porolissensis: Structures, Landscape, Functionality - COCIŞ, Horațiu (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2018)
The frontier of Dacia Porolissensis was developed within a tripartite scheme or form of organization. In the first line there were the auxiliary forts, in the second one the burgus-type structures and in the third and most remote one, the watchtowers, all these military features being connected by roads and reinforced in the most important areas by linear fortifications. The present study will deal with the second line of burgus-type structures, trying to establish as much as possible their role within the mechanism of the frontier of Dacia Porolissensis. This kind of military border installations has never been studied separately; such being the case, this article aims to quantify all the available information and to bring, as much as possible, a better understanding of how these middle fortifications are actually in charge of intra and extra provinciam traffic and commerce and also, most probably, to intercept small hit-and-run bands or reduced scale brigandage. Rezumat: Fortificaţiile mediane de pe frontiera Daciei Porolissensis: structuri, peisaj, funcţionalitate. Frontiera Daciei Porolissensis a fost organizată într-o schemă sau formă tripartită de funcționare. În prima linie erau castrele auxiliare, în a doua structurile de tip burgus (fortificații mediane) iar în a treia și cea mai îndepărtată, turnurile de supraveghere, toate aceste elemente militare fiind conectate între ele prin drumuri și întărite în cele mai importante zone cu fortificații liniare. Prezentul studiu tratează a doua linie de structuri de tip burgus, încercând să stabilească pe cât posibil rolul lor în cadrul mecanismului frontierei Daciei Porolissensis. Acest tip de instalații militare limitrofe nu a mai fost studiat separat, din acest motiv, acest articol își propune să cuantifice informația disponibilă și să aducă, pe cât posibil, o mai bună înțelegere asupra rolului acestor fortificații mediane în traficului intra și extra provinciam, a comerțului cât și a rolului, cel mai probabil, în interceptarea micilor raiduri ori a brigandajului la scară redusă. Cuvinte-cheie: Frontiera romană, Dacia Porolissensis, burgi, fortificații mediane, funcționalitate.