Constraints and Failures in Bucharest During the German Administration (1916-1918) as Reflected Within the Romanian Memoirs - GHENGHEA, Mircea-Cristian (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2025)
Beyond the classic relations between the occupier and the occupied, the German occupation of the Kingdom of Romania during the Great War implied an interesting cohabitation between two nations which, until the conflict, had practically nothing to quarrel about. Various aspects of this cohabitation can be identified and analysed using the Romanian memoirs, whose authors have presented, in a specific manner, the period in question. Through this text, we attempt to provide an overview of the relations between the German occupation administration and the population of Bucharest, as they emerge from the Romanian memoirs of the time. Rezumat: Ocupaţia germană a Regatului României în timpul Marelui Război a presupus, dincolo de clasicele raporturi dintre ocupant şi ocupat, o interesantă coabitare între două popoare care, până în timpul conflictului, nu avuseseră nimic de împărţit. Diverse aspecte ale acestei coabitări pot fi identificate şi analizate prin parcurgerea textelor memorialistice româneşti, ai căror autori au prezentat, în manieră specifică, perioada respectivă. Prin intermediul acestui text, încercăm să oferim o privire de ansamblu asupra raporturilor dintre administraţia germană de ocupaţie şi populaţia Bucureştilor, aşa cum reies acestea din scrierile memorialistice româneşti ale epocii. Cuvinte-cheie: Primul Război Mondial, Regatul României, ocupație germană, greutăți, scrieri memorialistice