The Origins of Avram Iancu’s High Brow “Heroization”: Iosif Vulcan and the Journal “Familia” (1867–1872) - BOLOVAN, Ioan; POP, Floarea (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2024)
The present article relies on two papers by the two different authors. The former paper was a talk given in Alba Iulia, at the National Congress of Romanian Historians, in September 2022, by Floarea Pop, the latter was a speech held during the Cluj Academic Days, in October 2022 by Ioan Bolovan. In our opinion, Avram Iancu’s “heroization” was initiated by the Romanian intellectual milieus of the second half of the nineteenth century. Iosif Vulcan and the journal Familia greatly contributed to the creation of the revolutionary leader’s image as a National Hero. Rezumat: Acest articol se bazează pe două lucrări ale celor doi autori diferiţi. Prima lucrare a fost o intervenţie susţinută la Alba Iulia, la Congresul Naţional al Istoricilor din România, în septembrie 2022, de Floarea Pop, cea din urmă a fost o intervenţie în cadrul Zilelor Academice ale Clujului, în octombrie 2022 de Ioan Bolovan. În opinia noastră, „eroizarea” lui Avram Iancu a fost iniţiată de mediile intelectuale româneşti din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Iosif Vulcan şi revista Familia au contribuit foarte mult la crearea imaginii liderului revoluţionar de Erou Naţional. Cuvinte-cheie: Avram Iancu, erou naţional, Iosif Vulcan, revista Familia Article: history; Received: 29.09.2023; Revised: 03.11.2023 Accepted: 16.12.2023; Available online: 30.01.2024