Medievalism. Historiographic Markers - COSTEA, Ionuț (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2023)
The present study aims to shed light on the intellectual origins of medievalism studies, on the evolution of this historical research approach and the primary directions of inquiry employed in this field at the end of the 20ᵗʰ century and over the first two decades of the 21ˢᵗ century. The main focus of the present article is placed on the institutionalization of the research on medievalism (conferences, journals, editorial collections, university courses) and on the formation of several scholarly groups around the special research programs in this field (Kalamazoo, Yale, Medieval Electronic Multimedia Organization). Moreover, the present paper approaches the debates circling the contemporary historiography, particularly regarding the terminology (medievalism, neo/medievalism) and the establishment of medievalism as a research field (the relations with medieval studies, with literary and cultural studies, as well as with postmodernism and post-postmodernism). Rezumat: Prezentul studiu își propune să facă lumină asupra originilor intelectuale ale studiilor medievalismului, asupra evoluției acestui demers al cercetării istorice și asupra direcțiilor primare de investigație folosite în acest domeniu la sfârșitul secolului XX și pe parcursul primelor două decenii ale secolului XXI. Accentul principal al prezentului articol este pus pe instituționalizarea cercetării asupra medievalismului (conferințe, reviste, colecții editoriale, cursuri universitare) și pe formarea mai multor grupuri academice în jurul programelor speciale de cercetare în acest domeniu (Kalamazoo, Yale, Medieval). Electronic Multimedia Organization). De asemenea, lucrarea de față abordează dezbaterile care înconjoară istoriografia contemporană, în special în ceea ce privește terminologia (medievalismul, neo/medievalismul) și stabilirea medievalismului ca domeniu de cercetare (relațiile cu studiile medievale, cu studiile literare și culturale, precum și cu postmodernism și post-postmodernism). Cuvinte cheie: medievalism, studii medievale, istoriografie, istoria istoriografiei, cultură populară, studii culturale Article: history; Received: 15.05.2023; Revised: 17.05.2023; Accepted: 08.06.2023; Available online: 30.06.2023.