„The Sword Stretched between Two Worlds”: the Image of the Charismatic Leader in Legionary Ideology - CIOBANU, Răzvan (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2021)
Inspired by recent historiographical contributions concerning the complex implications of the notion of charisma for the various expressions of fascism, this article attempts to explore some of the main characteristics and functions of charismatic leadership in the case of the Legion of the “Archangel Michael”. Drawing upon the classical ideal-typical model developed by Max Weber and building on the conclusions of some of its most significant refinements within the field of fascist studies, the present analysis will provide a brief outlook on the manner in which charismatic authority was theoretically developed in the case of Corneliu Zelea Codreanu, the founder and ruler of the Legionary Movement. Rezumat: Inspirat de contribuţiile istoriografice recente referitoare la implicaţiile complexe ale noţiunii de carismă pentru diferitele expresii ale fascismului, acest articol încearcă să exploreze unele dintre principalele caracteristici şi funcţii ale conducerii carismatice în cazul Legiunii „Arhanghelului Mihail”. Bazându-se pe modelul ideal-tipic dezvoltat de Max Weber şi construind pe concluziile unora dintre cele mai semnificative rafinamente ale sale în domeniul studiilor fasciste, prezenta analiză va oferi o scurtă perspectivă asupra modului în care autoritatea carismatică a fost dezvoltată teoretic în cazul lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul şi conducătorul Mişcării Legionare. Cuvinte cheie: fascism, autoritate carismatică, Mişcarea legionară, Corneliu Zelea Codreanu.