Liberalism and Conservatism in the Writings of Aurel C. Popovici - FAUR, Andrei Sabin (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2021)
In our study we wanted to analyze how the Romanian political activist and ideologist Aurel C. Popovici (1863-1917) perceived liberalism and conservatism, two of the most important ideologies of the nineteenth century. For this purpose, we studied three of his main writings: Principiul de naţionalitate (The Nationality Principle), Statele Unite ale Austriei Mari (The United States of Great Austria) and Naţionalism sau democraţie: o critică a civilizaţiunii moderne (Nationalism or Democracy: a Critical Approach to Modern Civilization). We studied the way in which the renowned Banatian author perceived liberalism, but also the way he percieved several main principles of this ideology: the defense of liberty, the sovereignty of the people, representative government, the refusal of absolutism and pluralism. By analyzing these topics in Aurel C. Popovici’s writings, we identified several paradoxes of his thinking, which we tried to explain by appealing to other sources, like personal letters or memoirs belonging to friends or admirers. Rezumat: În studiul nostru am dorit să analizăm modul în care activistul politic şi ideologul român Aurel C. Popovici (1863-1917) a perceput liberalismul şi conservatorismul, două dintre cele mai importante ideologii ale secolului al XIX-lea. Astfel, am studiat trei dintre principalele sale scrieri: Principiul de naţionalitate, Statele Unite ale Austriei Mari şi Naţionalism sau democraţie: o critică a civilizaţiilor moderne. Am studiat modul în care renumitul autor bănăţean a perceput liberalismul, dar şi modul în care a realizat mai multe principii importante ale acestei ideologii: apărarea libertăţii, suveranitatea poporului, guvernarea reprezentativă, refuzul absolutismului şi pluralismul. Analizând aceste subiecte în scrierile lui Aurel C. Popovici, am identificat mai multe paradoxuri ale gândirii sale, pe care am încercat să le explicăm apelând la alte surse, precum scrisori personale sau memorii aparţinând prietenilor sau admiratorilor. Cuvinte cheie: liberalism, conservatorism, Aurel C. Popovici, democraţie, Austro-Ungaria, naţionalism.