The Escape to Turkey. Ways and Methods of Illegal Border Crossings into Turkey from the perspective of SSI documents (1945-1948) - POPESCU, Daniela (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2020)
The Escape to Turkey. Ways and Methods of Illegal Border Crossings into Turkey from the perspective of SSI documents (1945-1948). Romania's first years after the communist regime took political power in Romania, concurrent with the onset of the Cold War, meant a reshuffle of the state institutions at first and later a dramatic impact on people's lives. The political and institutional purges were the first signal that soon repression and terror will follow, thus prompting numerous Romanian citizens to leave the country. Yet, due to the strict surveillance of the Secret Police Services which did not easily allow traveling to Western countries, the only way to escape was through illicit border crossings. One of the most common destinations was Turkey, with documents issued between 1945 and 1948 by the Secret police services revealing an impressive number of such cases. Rezumat: Evadarea în Turcia. Modalităţi şi metode de trecere ilegale a frontierei în Turcia din perspectiva documentelor SSI (1945-1948). Primii ani de după preluarea puterii politice de către regimul comunist din România, concomitent cu declanşarea Războiului Rece pe plan internaţional, au vizat mai întâi întregul aparat statal, ajungând să fie resimţit apoi inclusiv la nivelul vieţii cotidiene. Epurările politice şi instituţionale au fost semnalul că vor urma forme de represiune şi teroare, ceea ce a determinat mulţi cetăţeni români să părăsească ţara, doar că, sub atenta supraveghere a Serviciului Special de Informaţii care nu permitea plecarea spre Occident oricui, sigura modalitate de a fugi era în mod fraudulos, una dintre destinaţiile predilecte fiind Turcia iar documentele S.S.I. consemnează pentru perioada 1945-1848 un număr impresionant de astfel de cazuri. Cuvinte-cheie: Treceri frauduloase de frontieră, fugă, comunism, România, Turcia.