The leadership of the historiographical field in late socialist Romania. A case-study on the year 1985 - MARCU, Ionuţ Mircea (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2020)
The leadership of the historiographical field in late socialist Romania. A case-study on the year 1985. The aim of this paper is to analysis the historiographical field in late socialist Romania, by looking at those historians having high institutional positions within the field in 1985. Our goal is not to discuss the individual themselves, but rather to use this case-study in order to define and characterize the milieu of history-writing as a social and professional structure. Our theoretical and methodological apparatus is built on the works of Pierre Bourdieu, using extensively concepts such as field, capital, habitus, strategy and autonomy, while taking into account their limitations when applied to a socialist system. The research design of this paper implied creating a biographical database, consisting in information regarding the biography of each dean and director, active in their leadership position in 1985. Therefore, information was gathered about Ion Agrigoroaiei, Dumitru Berciu, Gheorghe I. Ioniţă, Camil Mureşanu, Ştefan Pascu, Mircea Petrescu-Dâmboviţa, Ion Popescu-Puţuri, Constantin Preda, Ştefan Ştefănescu. Rezumat: Conducerea câmpului istoriografic în România socialistă târzie. Un studiu de caz al anului 1985. Scopul prezentului studiu este să analizeze câmpul istoriografic din România socialismului târziu, concentrându-se asupra acelor istorici cu poziţii instituţionale importante în anul 1985. Obiectivul cercetării nu este de discuta în mod direct persoanele în sine, ci de a utiliza acest studiu de caz pentru a defini şi caracteriza comunitatea istoricilor ca structură socială şi profesională. Perspectiva teoretică şi metodologică porneşte de la contribuţii lui Pierre Bourdieu, folosind extensiv concepte precum câmp, capital, habitus, strategie şi autonomie, luând în considerare, în acelaşi timp, şi limitele aplicabilităţii acestora pentru un regim de tip socialist. Cercetarea a presupus crearea unei baze de date cu date biografice pentru fiecare decan şi director, activ în această poziţie în anul 1985. Aşadar, au fost incluse date despre Ion Agrigoroaiei, Dumitru Berciu, Gheorghe I. Ioniţă, Camil Mureşanu, Ştefan Pascu, Mircea Petrescu-Dâmboviţa, Ion Popescu-Puţuri, Constantin Preda, Ştefan Ştefănescu. Cuvinte-cheie: istoriografie, sociologia istoriografiei, intelectuali în socialismul târziu, cariere şi instituţii academice.