Witch Trials in Seventeenth-Century Târgu Mureş - GYÖRGY, Árpád Botond (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2022)
The witch trials from Târgu-Mures are typical ones and fit together with the other cases from the early modern period. We can identify the same processes and elements as historiography and ethnography had described. On the other hand, these cases are slightly different because these witch trials were less bloody than usually in the seventeenth century. In the Hungarian Kingdom, the zenith of the witch hunts was in the middle of the eighteenth century. Perhaps the intensity of witch hunts in a medium town was smaller. This paper aims to describe and analyse the witch cases from the seventeenth-century Târgu Mures. These cases are not that remarkable, but we can gain insight into the juridical processes through them. Rezumat: Procesele de vrăjitorie din Târgu-Mureş sunt tipice şi se potrivesc printre celelalte cazuri din perioada modernă timpurie. Putem identifica aceleaşi procese şi elemente ca cele descrise de istoriografie şi etnografie. Pe de altă parte, aceste cazuri sunt puțin diferite, deoarece aceste procese de vrăjitoare sunt mai puțin sângeroase ca de obicei în secolul al 17-lea. În Regatul Ungariei, zenitul vânătorilor de vrăjitoare a fost la mijlocul secolului al 18-lea. Poate că intensitatea vânătorilor de vrăjitoare într-un oraş mediu a fost mai mică. Studiul de față doreşte să descrie şi să analizeze cazurile de vrăjitorie din secolul al 17-lea din Târgu Mureş. Aceste cazuri nu sunt atât de remarcabile, dar prin ele putem obține o perspectivă asupra proceselor juridice. Cuvinte-cheie: Târgu Mureş, procese de vrăjitoare, secolul al 17-lea, protocoale