Mendicant Friaries as Hosts of Diets in Medieval Hungary A Short Overview - VADAS, András (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2015)
In this paper I aim to combine political history and topography to highlight a less frequently discussed role of the Franciscans and Dominicans in Hungary between the thirteenth and the sixteenth centuries: their houses as hosts of diets. In the centre of the Hungarian Kingdom in Buda and Pest Mendicant friaries hosted parts of the negotiations connected to diets on a number of occasions. Apart from that historical scholarship usually associates Franciscan friaries at Győr and Szeged as hosts to diets of 1455 and 1444, 1459 and 1495 respectively. Recent scholarship demonstrated that at least part of the diet held at Tata in 1510 was at the Franciscan friary. The paper apart from analyzing the surviving written evidence connected to the listed diets aims at drawing attention to the special role of these houses in the political life of the country. Rezumat: Conventurile mendicante ca locuri de găzduire a dietelor în Ungaria medievală. O punere de problemă. În acest articol îmi propun să combin istoria politică si topografia pentru a evidenţia un aspect mai puţin discutat al rolului jucat de dominicani şi franciscani în Ungaria între secolele XIII şi XVI şi anume, conventurile lor drept locuri de întîlnire a dietelor. În centrul regatului maghiar, la Buda şi Pesta, conventurile mendicante au găzduit de mai multe ori o parte a negocierilor referitoare la diete. Mai mult, cercetarea istorică a asociat frecvent conventurile franciscane de la Győr şi Szeged ca fiind locuri predilecte de găzduire a dietelor, cum s-a întâmplat cu cele ţinute în anii 1444, 1455, 1459 şi 1495. Mai recent, a fost de asemenea demonstrat că cel puţin o parte a lucrărilor dietei desfăşurate la Tata în anul 1510 a avut loc în conventul franciscanilor. Scopul acestui articol nu este doar acela de a analiza sursele scrise supravieţuite în legătură cu mai sus amintitele diete, ci şi acela de a atrage atenţia asupra rolului extrem de important jucat de conventurile mendicante în viaţa politică a regatului. Cuvinte cheie: ordine mendicante, istorie politică, topografie, diete, franciscani, dominicani