A Jeweller tools kit discovered at Sarmizegetusa Regia (Grădiștea de Munte, Hunedoara county) - MATEESCU-SUCIU, Liliana Daniela (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2016)
The jeweller tools kit object herein was discovered on a small terrace, conventionally termed terrace VIII A located just nearby the fortress and sanctuary at Sarmizegetusa Regia. It is a deposit of iron artefacts, lying in a pit lined with stones. The items in its composition represent most likely the tools kit of a jeweller. The deposit contains 48 complete or fragmentary artifacts, as follows: 30 iron tools (an anvil, a hammer, a pair of tongs, a calliper, ten files, nine chisels, two punches, a drawknife, a rake, a small spoon-like tool, a drill bit and a small knife), three crampons and one iron link, a whetstone and a knob/bead made of glass, four nails (complete and fragmentary), six fragments of pieces, difficult to identify, and two plates, one of iron and the other of bronze. Their diversity makes the tools kit unique among the finds in Dacia and, also, one of the most complex finds of the type in the ancient world. The jeweller tools kit dates back to the second half of the 1st century AD and early 2nd century AD. Rezumat. O trusă de bijutier descoperită la Sarmizegetusa Regia (Grădiștea de Munte, jud. Hunedoara). Trusa de bijutier care face obiectul studiului de față a fost descoperită pe o terasă de mici dimensiuni, denumită convenţional Terasa VIII A, aflată în imediata vecinătate a fortificației și a sanctuarului de la Sarmizegetusa Regia. Este vorba de un depozit de piese de fier, aflat într-o groapă căptușită cu pietre. Piesele care compun depozitul constituie, după toate probabilităţile, instrumentarul unui meşter orfevrar. Depozitul conține 48 de piese întregi sau fragmentare, după cum urmează : 30 de unelte de fier (o nicovală, un ciocan, un cleşte, un compas cu funcție de şubler, zece pile, nouă dălţi, două punctatoare, o cuţitoaie, un răzuitor, o linguriţă, un sfredel şi un cuţitaş), trei crampoane și o verigă din fier, o cute de piatră şi un buton / mărgea din pastă de sticlă, patru cuie (întregi şi fragmentare), șase fragmente de piese, greu de identificat şi două plăcuţe, una de fier şi cealaltă de bronz. Diversitatea pieselor face ca trusa să fie unică între descoperirile din Dacia şi, totodată să fie una dintre cele mai complexe descoperiri de acest tip pentru lumea antică. Trusa de bijutier se datează în intervalul cronologic cuprins între a doua jumătate a secolului I e.n. și începutul secolului al II-lea e.n. Cuvinte cheie: Sarmizegetusa Regia, trusă de bijutier, orfevărie, daci, La Tène.