Aspects of the cult of „Silvanus” at „Alburnus Maior” - ŢENTEA, Ovidiu (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2016)
In this study we proposed to review certain aspects of the cult of Silvanus starting from more recent epigraphic finds, with special focus on those yielded by the archaeological excavations in building E2 on Carpeni Hill. The altars set up in this building, in use after the dismantling of the public baths, are the expression of devotion acts performed within a building, whose specific functionality we hope to determine following subsequent research. We have discussed herein the statistical data on the space diffusion of the finds at Alburnus Maior, their analysis according to the archaeological context, the epithets of the deity and origin of the names of the dedicants. The cult of Silvanus has reached Alburnus Maior from Dalmatia, with certain peculiarities from this area present. We suppose that an ancestral deity, highly popular, was worshipped under this name, who later was given the Latin name of Silvanus. Another peculiarity of this cult at Alburnus Maior is represented by the collective dedications made in the name of the k(astellum) Ansi(s) community or of a college. Rezumat: Câteva aspecte ale cultului lui Silvanus de la Alburnus Maior. În acest studiu, ne-am propus o trecere în revistă a unor aspecte ale cultului lui Silvanus, pornind de la descoperirile epigrafice mai recente, cu specială privire la cele descoperite în cursul cercetărilor arheologice din edificiul E2 de pe Dealul Carpeni. Altarele depuse în această clădirea, care a funcţionat ulterior dezafectării băilor publice, reprezintă exprimarea unor acte de devoţiune în cadrul unui edificiu, a cărui funcţionalitate exactă sperăm să fie precizată în cursul unor cercetări ulterioare. Au fost luate în discuţie datele statistice privind distribuţia spaţială a descoperirilor de la Alburnus Maior, analiza lor în funcţie de contextul arheologic, epitetele divinităţii și originea numelor dedicanţilor. Cultul lui Silvanus a ajuns la Alburnus Maior din zona dalmată, observându-se unele particularităţi originare din acest spaţiu. Presupunem că sub acest nume a fost venerată o divinitate ancestrală, foarte populară în spaţiul dalmat, care a primit ulterior numele latin Silvanus. O altă particularitate a acestui cult la Alburnus Maior o constituie dedicaţiile colective făcute în numele comunităţii k(astellum) Ansi(s) sau a unui colegiu. Cuvinte cheie: Alburnus Maior, Silvanus, interpretatio Illyrica, Dalmatia, balnea