Beyond iconography. Notes on the cult of the Thracian Rider in Apulum - SZABÓ, Csaba (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2016)
The article deals with an unpublised relief of the Thracian Rider, discovered on the territory of the conurbation of Apulum, presenting also the catalogue of the finds and some important features related to the cult. Interpreting the cult as part of religious individuation one can attest the „lived religion” of ancient people in the context of a Roman province. Rezumat. Note despre cultul Cavalerului Trac la Apulum. În acest articol este tratată problema unui relief inedit al Cavalerului Trac, descoperit pe teritoriul aglomerării urbane de la Apulum. Este prezentat de asemenea catalogul pieselor cultice și câteva trăsături importante ale acestui cult. Interpretarea cultului ca parte a individualizării religioase în antichitate va deschide noi perspective asupra religiei romane «trăite» în context provincial. Cuvinte cheie: Dacia, Apulum, Cavaler Trac, relief, religie romană