Mircea Eliade’s correspondence with metropolitan Vasile Suciu - TURCU, Lucian (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2016)
Mircea Eliade’s correspondence with metropolitan Vasile Suciu. The present study takes into account the epistolary dialogue between Mircea Eliade and the Greek-Catholic metropolitan Vasile Suciu. In fact, we have two letters sent the young philosopher from Bucharest to the high hierarch in order to receive from him the volumes of theology whose author he was. The study analyses the cultural context in which Mircea Eliade was placed in the third decade of the twentieth century, the self-characterization that he presents, but also the way in which he justifies the interest towards studying and knowing the Eastern theology. Moreover, Vasile Suciu’s theological work is commentated, also investigating its doctrinal identity, which made some intellectuals (among them being Mircea Eliade) believe that it is representative for the theological reflection of the Eastern Church. Rezumat: Corespondenţa lui Mircea Eliade cu mitropolitul Vasile Suciu. Studiul de faţă are în vedere dialogul epistolar dintre Mircea Eliade şi mitropolitul greco-catolic Vasile Suciu. De fapt, este vorba despre două scrisori pe care tânărul filosof bucureştean i le-a trimis înaltului ierah de la Blaj, cu scopul de a obţine din partea acestuia volumele de teologie pe care le publicase. Este analizat contextul cultural în care se plasa în deceniul trei al secolului XX Mircea Eliade, autocaracterizarea pe care acesta şi-o face, dar şi felul în care îşi justifică interesul pentru cunoaşterea teologiei răsăritene. De asemenea, este comentată opera teologică a mitropolitului Vasile Suciu, fiind sondată identitatea doctrinară a acesteia, care îi făcea pe unii intelectuali să creadă (printre ei, numărându-se şi Mircea Eliade) că ea este reprezentativă pentru gândirea teologică a Bisericii răsăritene. Cuvinte-cheie: scrisori, identitate religioasă, ortodoxie, greco-catolicism, operă teologică