La Santa Sede e l’Europa centro-orientale dopo la Grande Guerra. Il Concordato con la Romania - BUCUR, Ioan-Marius (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2017)
Riassunto: La Santa Sede e l’Europa centro-orientale dopo la Grande Guerra. Il Concordato con la Romania. I rapporti diplomatici tra la Romania e la Santa Sede e, in particolar modo, la questione relativa al Concordato sono stati a lungo indagati dalla storiografia romena, soprattutto negli ultimi decenni. Partendo da alcuni contributi storiografici recenti, ci proponiamo di inserire l'evoluzione dei rapporti diplomatici romeno-vaticani e specialmente la questione del Concordato nella dinamica dell'evoluzione internazionale del periodo interbellico, soprattutto dello spazio central-sud-est europeo, da un lato, e di evidenziare la connessione tra il livello politico-istituzionale e quello ecclesiastico nel consolidare il processo di costruzione nazionale (national building) della Romania, dall'altro. Rezumat: Sfântul Scaun și Europa Central-Răsăriteană după „Marele Război”. Concordatul cu România. Tema relaţiilor diplomatice româno-vaticane şi, în subsidiar, chestiunea Concordatului, a suscitat un interes crescând din partea istoricilor români în deceniile din urmă. Pornind de la unele din contribuțiile istoriografice recente, ne propunem să inserăm evoluția relațiilor diplomatice româno-vaticane și în particular chestiunea Concordatului în dinamica evoluţiei internaţionale din anii interbelici, cu precădere din spațiul central-est european, pe de o parte, și să reliefăm legătura dintre aspectul politico-instituţional şi cel ecleziastic în consolidarea procesului de edificare naţională (national building) în cazul României interbelice, pe de altă parte. Cuvinte cheie: Sfântul Scaun, România, concordat, Biserica Catolică.