The Legionary Movement and the Challenges of Modernity - CIOBANU, Răzvan (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2017)
The Legionary Movement and the Challenges of Modernity. Drawing upon valuable recent contributions brought about by an expanding new historio- graphical consensus in fascist studies, this article will briefly explore the manner in which the Legion of the Archangel Michael, regarded as the Romanian version of fascism, assigned significance to the evolution of historical and suprahistorical time, mainly but not exclusively focusing on modernity as a central component of the temporal pattern put forth by the movement. A careful selection of Legionary as- sessments of the modern era will be integrated into a wider temporal projection, as- sembled from various primary sources of notable ideological relevance. The result- ing theoretical instrument which the article proposes is a sequential model consist- ing of five distinct, yet profoundly related chronological phases identifiable in Le- gionary thought, which will be successively analyzed in the course of the paper. Rezumat: Mișcarea legionară și provocarea modernității. Inspirat de valoroasele contribuții recente ale dinamicului câmp al studiilor fascismului, în contextul consolidării și extinderii perpetue a unui nou consens istoriografic, prezentul demers constituie o explorare succintă a manierei în care Legiunea „Arhanghelului Mihail”, înțeleasă ca variantă authotonă a fascismului continental, s-a raportat, în formulările sale ideologice, asupra temporalității istorice și supraistorice, centrul de greutate al analizei fiind dat de reprezentările modernității, una dintre componentele diacronice fundamentale în interpretarea legionară a timpului. În acest scop, o suită de considerații teoretice privitoare la complexa problematică a modernității, formulate în interiorul mișcării legionare de către doctrinarii reprezentativi ai acesteia, vor fi integrate unei proiecții temporale mai ample, asamblată prin selectarea atentă a unor surse primare de notabilă relevanță ideologică. Instrumentul teoretic astfel alcătuit, pe care articolul de față îl propune în ideea mai bunei înțelegeri a subiectului avut în vedere, se constituie ca un model secvențial alcătuit din cinci faze cronologice distincte, dar profund interconectate, pe care analiza de mai jos le va explora succesiv. Cuvinte-cheie: fascism; mișcarea legionară; modernitate; modernizare; temporalitate.