De la nomination du cabinet Goga au coup dʼÉtat du roi Carol II (28 décembre 1937 - 10 février 1938) - BLASEN, Philippe Henri (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2018)
The article deals with the history of the short-lived Goga cabinet and of King Carol IIʼs coup. It focuses, first, on Carol IIʼs reasons for appointing the cabinet. Second, it describes the governmentʼs populist anti-Semitic, anti-minorities and pro-peasant measures, as well as other steps taken to secure an electoral victory in the general elections of March 1938. The paper also discusses the stance of the British and the French governments towards the Goga cabinet in the context of a growing anti-Semitic atmosphere. Finally, it examines the relations between the Goga cabinet and the Iron Guard and shows how the royal coup was prepared and implemented. Rezumat: De la numirea guvernului Goga la lovitura de stat a regelui Carol al II-lea (28 decembrie 1937 – 10 februarie 1938). Articolul se ocupă de istoria efemerului guvern Goga și a loviturii de stat a regelui Carol II. Începe cu o analiză a motivelor pentru care Carol II a numit guvernul Goga și descrie măsurile populiste antisemite, antiminoritare și dedicate țăranilor ale acestuia, precum și celelalte acțiuni pentru a-și asigura victoria electorală la alegerile din martie 1938. Mai departe, articolul cercetează atitudinea guvernelor britanic și francez față de cel român în cadrul atmosferei antisemite crescânde. Reconstituie relațiile dintre cabinetul Goga și Legiunea Arhangelul Mihail și arată cum lovitura de stat regală a fost pregătită și realizată. Cuvinte-cheie: Partidul Național-Creștin, Legiunea Arhangelul Mihail, istoria fascismului românesc, istoria antisemitismului românesc, istoria relațiilor internaționale, dictatura regală.