Von Alexander lernen heißt siegen lernen: Ailianos’ taktische Ratschläge für Kaiser Trajan - BRODERSEN, Kai (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2018)
The present paper is a general survey of the work of an Aelianus who dedicated his Taktika to Trajan on the eve of the Parthian wars. The work, which has often been overlooked, shows how a contemporary scholar assumed that a knowledge of the tactics used by Alexander against the Persians (as predecessors to the Parthians) could still lead to success. Rezumat: A învăţa de la Alexandru înseamnă a învăţa să învingi: Sfaturile tactice ale lui Ailianos pentru împăratul Traian. Articolul este o prezentare generală a operei unui anume Ailianos, altminteri necunoscut, care i-a dedicat lui Traian în ajunul campaniilor parthice o operă deseori neglijată despre Taktika. Ea arată că un cărturar avea convingerea cum cunoaşterea tacticii lui Alexandru cel Mare împotriva perşilor (ca înaintaşi ai părţilor) poate aduce succes militar. Cuvinte-cheie: Traian – Ailianos – Taktika – Polybios – tactică – parţi.