Ceramic Vessels Decorated with Grooves and Palmettes from Grădiștea de Munte-Sarmizegetusa Regia - ANDREICA, Gabriel (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2018)
The ceramic material discovered in pre-Roman Dacia, at Grădiștea de Munte–Sarmizegetusa Regia, is remarkable by its great diversity. If local products enjoyed more attention from the researchers, the same cannot be said about the imports or their imitations. These last categories need special attention. With the exception of painted ceramics, which has been more carefully analyzed, the rest of the products still need in-depth studies. A thorough analysis of “grooved” ceramic vessels, and those decorated with palmettes offers new interpretations of their functionality, provenance and chronology, as well as data on the contexts of their discovery. Rezumat: Vase ceramice decorate cu caneluri şi palmete de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia. Materialul ceramic descoperit în capitala Daciei preromane, Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, este remarcabil prin marea sa diversitate. Dacă producțiile locale se bucură de mai multă atenție din partea cercetătorilor, nu același lucru se poate afirma despre importuri și imitațiile acestora. Aceste ultime categorii necesită o mai mare atenție. Cu excepția ceramicii dacice pictate, care a fost analizată mult mai atent, restul materialelor încă necesită studii de aprofundare. O analiză atentă a așa-numitelor vase ceramice cu „caneluri”, și a celor decorate cu palmete oferă noi interpretări privind funcționalitatea acestora, proveniența și cronologia, și de asemenea noi informații privind contextele descoperirii lor. Cuvinte-cheie: Sarmizegetusa Regia, vase cu coaste, daci, importuri, imitații.