Identity Choices Among Romanian Officers in the Habsburg Army - RAITA, Florina (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2021)
In recent times, the identity of the Habsburg military has been the subject of numerous studies aiming to explain the behavior of this social-professional category. However, in Romanian historiography, research on this subject is almost completely lacking. The present work aims, first of all, to open the historiographical discussion on the identity choices of Romanian soldiers and officers in the Habsburg army. Alongside national identity and dynastic loyalty, frequently addressed in historiography, special attention should be paid to other types of loyalties or identities, developed within the military environment and related to the appropriation of a well-defined code of honor. It was in this context that the officer’s honor, transformed into a military identity, took shape, as well as other types of attachments, such as that to the state, which is different from dynastic loyalty, or that to the territory. Last but not least, this paper also focuses on how all these different identities are harmonized into multiple identities, defining the behavior and actions of the soldiers of the multinational Habsburg army. Article history: Received 13.10.2021; Revised 19.11.2021; Accepted 16.12.2021; Available online 13.04.2022. Rezumat: Opţiuni identitare în rândul ofiţerilor români din armata habsburgică. În perioada recentă, identităţii militarilor din armata habsburgică i-au fost dedicate numeroase studii, în căutarea unor explicaţii cu privire la comportamentul apartenenţilor acestei categorii sociale şi profesionale aparte. Cu toate acestea, la nivelul istoriografiei române, cercetările dedicate acestui subiect lipsesc aproape cu desăvârşire. Lucrarea de faţă îşi propune, înainte de toate, deschiderea discuţiei istoriografice referitoare la opţiunile identitare ale militarilor şi ofiţerilor români din armata habsburgică. Alături de identitatea naţională şi de loialitatea dinastică, abordate frecvent în istoriografie, o atenţie aparte trebuie să le fie acordată şi altor tipuri de loialităţi sau identităţi, dezvoltate în contextul integrării în mediul militar cazon şi al însuşirii unui cod comportamental bine definit. În acest context, s-au conturat onoarea ofiţerească, transformată în identitate militară, dar şi alte ataşamente, precum cel pentru stat, diferit de loialitatea dinastică, sau cel pentru teritoriu. Nu în ultimul rând, această lucrare se concentrează şi asupra modului în care toate aceste identităţi diferite sunt armonizate în cadrul unor identităţi multiple, definitorii pentru comportamentul şi acţiunile militarilor armatei habsburgice multinaţionale. Cuvinte cheie: armata habsburgică, militari români, identitate militară, identitate supranaţională, identităţi multiple