Enacted “Jus Valachicum” in South Transylvania (14th-18th Centuries) - COSMA, Ela (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Historia, 2022)
The case studies presented in our approach analyse from the perspective of legal history several medieval and premodern historical documents. They reflect enactments of the Jus Valachicum in South Transylvania among the Romanians living on the Saxon Land, in Mărginimea Sibiului, and in its vicinity, in the citadel and Land of Făgăraş. Illustrations and prescriptions of enacted Romanian customary law are included in: the Romanian-Saxon peace convention of Cristian (13 January 1383); the protocol of the seat of Sălişte (16th-18th centuries); Constitutio gremialis Sedis Szeliste (1585); Cartea ocolniță from Răşinari (22 May 1488); Transmissionales in causa Possesionis Resinar contra Liberam Regiamque Civitatem Cibiniensem (1784); the Jura (Rights) of Răşinari (15th-18th centuries); the Statutes of Făgăraş (15 May 1508). These enactments of Jus Valachicum abolish the bias of a strictly oral, unwritten and unstructured Romanian customary law. They also confirm de iure the legal situation extant de facto, thus proving the long uninterrupted use of Jus Valachicum among the South-Transylvanian Romanians during the 14th-18th centuries. Article history: Received 25.05.2022; Revised: 26.07.2022; Accepted: 26.07.2022; Available online: 15.09.2022 Rezumat: Codificări ale lui “Jus Valachicum” în sudul Transilvaniei (secolele XIV-XVIII). Studiile de caz prezentate în demersul nostru analizează din perspectiva istoriei dreptului câteva izvoare istorice medievale şi premoderne. Acestea reflectă codificări ale lui Jus Valachicum în sudul Transilvaniei, la românii locuitori ai Pământului Săsesc, în Mărginimea Sibiului, şi în vecinătatea acestuia, în cetatea şi în Țara Făgăraşului. Ilustrările şi prescripțiile acestor codificări ale legii cutumiare româneşti sunt cuprinse în: convenția de pace româno-săsească de la Cristian (13 ianuarie 1383); protocolul scaunului de lege din Sălişte (secolele XVI-XVIII); Constitutio gremialis Sedis Szeliste (1585); Cartea ocolniță din Răşinari (22 mai 1488); Transmissionales in causa Possesionis Resinar contra Liberam Regiamque Civitatem Cibiniensem (1784); Jura (drepturile) satului Răşinari (secolele XV-XVIII); Statutele Făgăraşului (15 mai 1508). Exemplificarea codificărilor lui Jus Valachicum aboleşte ideea preconcepută a unui drept obişnuielnic românesc exclusiv oral, nescris şi nestructurat. Totodată este confirmată de iure situația juridică existentă de facto, atestând astfel uzul îndelungat şi neîntrerupt al lui Jus Valachicum la românii din sudul Transilvaniei de-a lungul secolelor XIV-XVIII. Cuvinte-cheie: Jus Valachicum, codificări ale dreptului cutumiar românesc, sudul Transilvaniei, Mărginimea Sibiului, Țara Făgăraşului, secolele XIV-XVIII.