IN MEMORIAM RONAN PADDISON (1945-2019) - BODOCAN, Voicu (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Geographia, 2023)
În luna iulie a acestui an, comunitatea științifică a pierdut unul din cei mai marcanți membri ai geografiei britanice, pe profesorul emerit Ronan Paddison de la Universitatea din Glasgow. Numele dânsului este legat de geografie urbană și de geografie politică, orașul fiind deseori spațiul care a reunit preocupările sale în cele două direcții de aprofundare a geografiei umane. Orașul a constituit subiectul de care s-a simțit cel mai mult atras, ca spațiu public și ca spațiu politic. Guvernanța, regenerarea sau marketingul urban au fost tematicile sale preferate. Numele dânsului se confundă cu cel al renumitei reviste Urban Studies, al cărei editor a fost mai multe decenii. Profesionalismul său ca editor a fost larg recunoscut și în alte proiecte în care s-a implicat. A fondat revista Space and Polity și a coordonat o serie de volume dedicate orașului: Handbook of Urban Studies (Sage Publications, 2000), Culture-Led Urban Regeneration (Routledge 2006), Researching cities (Routledge, 2011), Reform of Local Government Finance in Britain (Routledge, 2013), Cities and Social Change: Encounters with Contemporary Urbanism (Sage Publications, 2014), Cities and Economic Change: Restructuring and Dislocation in the Global Metropolis (Sage Publications, 2014). A scris mult despre orașul său, Glasgow, care a parcurs intense transformări, de la al doilea oraș al imperiului și oraș industrial, la Capitală Culturală Europeană. Pe lângă geografia urbană, geografia politică a fost domeniul său de largă recunoaștere internațională. The Fragmented State (Basil Blackwell, 1983) reprezintă lucrarea sa emblematică în geografie politică în care dezbate unitatea și diversitatea statelor, difuziunea puterii la scări diferite și felul în care aceasta funcționează în practică, autonomia și federalismul, fragmentarea și reorganizarea teritorială a spațiului politic. Statutul Scoției în Regatul Unit și Geografia Brexit-ului, au fost subiecte pe care le-a abordat în lucrările sale de geografie politică.