Teodor Onișor, 2025, Între etnografie și poezie, ediție îngrijită de Laura Goia și Ioana Onișor, Editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuș - PĂCURAR, Alexandru A. (Studia Universitatis Babeș-Bolyai Geographia, 2025)
Acest masiv volum de 748 pagini este dedicat unuia dintre cei mai meritoși etnografi de la Institutul de Geografie al Universității Regele Ferdinand I din Cluj, format la școala etnografică clujeană a profesorului Romulus Vuia: Teodor Onișor. Cartea a fost editată și îngrijită de Laura Goia de la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița și de nepoata etnografului, Ioana Onișor. Ea a apărut cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, prin biblioteca mai sus amintită, constituind o inițiativă lăudabilă și de bun augur pentru readucerea în memoria contemporanilor și valorificarea scrierilor unor personalități cu adevărat remarcabile ale spațiului cultural bistrițean și năsăudean deopotrivă. Inimoasele și harnicele editoare au materializat astfel îndemnul ilustrului geograf și etnograf evocat, care spunea: „Noi, Zugrenii nu trebuie să căutăm prea departe, în timp sau spațiu, să căutăm modelele de urmat. Va trebui numai să ne cunoaștem înaintașii noștri și vom găsi «tipuri de conducători» după dorințele noastre. Vom găsi modele în fețele bisericești, în dascălii de toate categoriile, vom găsi și eroi și personaje militare. Noi trebuie numai să-i căutăm și să-i studiem” (coperta IV).