IN MEMORIAM GRIGOR P. POP (1933-2019)

Authors

  • Voicu BODOCAN Faculty of Geography, “Babeș-Bolyai” University of Cluj-Napoca

Abstract

Profesorul Grigor P. Pop a fost un om de știință pasionat și un dascăl devotat, arătând celor din jur cât de importantă este geografia în înțelegerea lumii reale. A fost un om echilibrat și onest, un model de etică personală și profesională. Ne vom aminti cu mare respect și plăcere de prezența sinceră, prietenoasă și înțelegătoare a domniei sale. Sper că vom compensa emoțiile pierderii cu bucuria de a ne aminti anii petrecuți cu dânsul în colectiv. Sincere condoleanțe familiei. Dumnezeu să-l odihnească!

Contribuțiile sale academice au influențat puternic geografia umană și regională din România, iar autoritatea sa științifică a fost recunoscută pe scară largă la nivel național, așa cum o demonstrează numeroasele și diversele sale publicații, citări, recenzii și colaborări. Profesorul Pop a fost autorul a peste 220 de lucrări științifice, apărute în țară și în străinătate. Numele său este asociat în geografia umană cu lucrări cuprinzătoare precum: „România. Geografie economică”; „România. Geografia circulației ”și „România. Geografia Hidroenergetică”, toate ca modele unice de abordare în geografia economică românească. În ultima perioadă a carierei sale, profesorul Pop a elaborat mari sinteze geografice precum „Carpații și Subcarpații din România” (2000), „Depresiunea Transilvaniei” (2001), „Dealurile și Câmpia de Vest” (2005) sau monografia „Județul Cluj” (2007), rezultate ale îndelungatei experiențe în activitatea de predare și de cercetare. Pentru toate aceste contribuții la dezvoltarea geografiei românești, profesorului Pop a primit distincția Doctor Honoris Causa a Universității din Oradea și titlul de profesor onorific al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Profesorul Pop a lucrat cu entuziasm și cu dăruire pentru comunitatea noastră geografică, fiind asociat multă vreme cu revista noastră științifică, „Studia Universitatis Babeș-Bolyai”, al cărei editor a fost. Lui îi datorăm o serie de lucrări istoriografice valoroase, cea mai importantă fiind „Școala geografică clujeană”, publicată în 2007 și „Publicația științifică a Școlii Geografice Clujene (1919 -2010)”, apărută în 2010.

Downloads

Published

2019-12-20

How to Cite

BODOCAN, V. (2019). IN MEMORIAM GRIGOR P. POP (1933-2019). Studia Universitatis Babeș-Bolyai Geographia, 64(2), 5–8. Retrieved from https://studia.reviste.ubbcluj.ro/index.php/subbgeographia/article/view/3052

Issue

Section

Articles