COMPARATIVE STUDY REGARDING MOTIVATION IN SPORTS ORGANIZATIONS - MACRA-OȘORHEAN, Maria Daniela; GAVRILĂ, Irina; PAUL, Ovidiu Radu (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Educatio Artis Gymnasticae, 2021)
In sports, the motivation of athletes can be the key to success. Motivation, as a concept, was offered a wide range of interpretations, many of which were developed from a managerial perspective that highlights a better understanding of the mechanisms of motivation of human character. Objectives. Identifying the reasons for playing basketball by athletes aged 14-15, but also highlighting the motivational performance factors by comparing two teams with different competitive results. Methods and means. To carry out this study, the survey method was used by filling in a questionnaire by the basketball players of the two sports clubs. The questionnaire includes 24 questions and refers to the causes that athletes find motivating to practice the game of basketball. Results. The results presented show for each category the average level of motivation that underlies the engagement in the basketball game of each team studied. In the “amotivation” category, both teams have a result of 1, thus eliminating the risk of abandoning the sports activity. Regarding the "external regulation", U-BT athletes have a higher score, thus resulting in a higher extrinsic motivation based on praise or external factors. Both teams scored high on "intrinsic motivation", demonstrating that athletes practice basketball voluntarily. Conclusions. In conclusion, these variations can be justified due to the transition age in which the athletes are, the players coming to detach themselves from the concrete and situate the real in a set of possible transformations. This study illustrates a motivational portrait of junior teams engaged in the domestic national championship. REZUMAT. Studiu comparativ privind motivația în cadrul organizațiilor sportive. În sport, motivația sportivilor poate fi cheia succesului. Motivației, ca și concept, i s-a oferit o gamă largă de interpretări, multe dintre acestea fiind dezvoltate din perspectivă managerială ce scoate în evidență o mai bună cunoaștere a mecanismelor de motivare a caracterului uman. Obiective. Identificarea motivelor practicării jocului de baschet de către sportivii cu vârsta cuprinsă între 14-15 ani, dar și scoaterea în evidență a factorilor de performanță motivaționali printr-o comparație a două echipe cu rezultate competiționale diferite. Metode și mijloace. Pentru realizarea acestui studiu s-a utilizat metoda anchetei prin completarea unui chestionar de către jucătorii de baschet a celor două cluburi sportive. Chestionarul cuprinde 24 de întrebări și face referire la cauzele pe care sportivii le găsesc motivatoare pentru a practica jocul de baschet. Rezultate. Rezultatele prezentate arată pentru fiecare categorie în parte nivelul mediu al motivației care stă la baza angrenării în jocul de baschet al fiecărei echipe studiate. La categoria ”amotivare” ambele echipe au un rezultat de 1, astfel se elimină riscul abandonului activității sportive. Privind ”reglarea externă” sportivii de la U-BT au un punctaj mai mare, rezultând astfel o motivație extrinsecă mai mare bazată pe laude sau factori externi. Asupra ”motivației intrinseci” s-a realizat un punctaj mare de către ambele echipe, demonstrând faptul că sportivii practică baschetul în mod voluntar. Concluzii. În concluzie, aceste variații, pot fi justificate datorită vârstei de tranziție în care sportivii se află, jucătorii ajungând să se desprindă de concret și să situeze realul într-un ansamblu de transformări posibile. Acest studiu ilustrează un portret motivațional al unor echipe de juniori angrenate în campionatul național intern. Cuvinte cheie: management, organizații sportive, motivație, baschet.