ACTIVE COMMUTING TO FACULTY. PILOT STUDY - NEGRU, Ioan Niculaie; ANDRÁS, Álmos (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Educatio Artis Gymnasticae, 2018)
Nowadays active commuting represents a frequent subject in the scientific journals. Active commuting to school, as is emphasized in several studies, influences the level of physical activity and the health of young people. Obesity and some hearts issues could be prevented, as studies said, by walking and cycling to school. The aim of this study was to find how students, from Babeș-Bolyai University, commute to their faculties during a week. In the study were involved people aged 18-20 years old, n=186. The overcomes show that the main way of commuting is using a bus. Around 30% of them commute by walking, meanwhile only 3,4 students use cycling to rich their faculties. REZUMAT. Deplasarea activă la facultate. Studiu Pilot. Deplasarea activă, sub formă de mers sau folosind bicicleta, către și dinspre școală acasă, este un subiect frecvent abordat în zilele noastre. Majoritatea studiilor cu această tematică, scot în evidență faptul că deplasarea activă are efecte benefice asupra sănătății tinerilor. Incidența obezității și a unor probleme cardiace poate fi redusă prin deplasarea activă, spre școală/facultate, (pe jos sau cu bicicleta). Studiul de față își propune să determine felul în care o parte dintre studenții Universității Babeș-Bolyai se deplasează la facultate și dinspre facultate acasă. (sau la locul unde sunt cazați). În acest studiu au fost implicați studenți cu vârsta între 18-20 de ani, n=186. Din analiza statistică a datelor a rezultat că majoritatea studenților se deplasează, spre facultate și înapoi spre casă, folosind ca mijloc de deplasare principal autobuzul, în timp ce doar aproximativ 30% dintre ei se deplasează pe jos. Studiul arată că doar un număr redus, 3-4 studenți dintr-un total 186, folosesc bicicleta ca mijloc de deplasare. Cuvinte cheie: deplasare, autobuz, bicicleta, mers pe jos, indicele de masă corporală, distanță.