THE EFFECT OF PHYSICAL ACTIVITY PROGRAMS IN FITNESS HALLS ON BODY WEIGHT - GIURGIU, Alexandra; HANȚIU, Iacob (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Educatio Artis Gymnasticae, 2019)
Introduction. Recent epidemiological studies have highlighted increased obesity rates all over the world, of sometimes epidemic proportions. The World Health Organization recommends individuals to constantly practicing physical activities, since many specialists have noted the obvious contribution of physical activity to human health management, well-being and labour productivity. Objectives. The main objective of this study was to analyse the effect of different types of aerobic physical activity practiced in fitness rooms on weight loss. Methods. This research included 88 female practitioners in two fitness halls in the city of Oradea and the length of the study was eight months. Depending on the type of physical activity practiced, five groups were formed. Participation in the study was on a voluntary basis. Somatic measurements were carried out at the beginning and the end of the physical activity intervention program. The data thus collected were statistically analysed with SPSS, version 20.0. Results. This study has shown the contribution of physical activities to body weight management, with an average body weight loss of 4.31 kg (ranging from 2.88 kg to 5.62 kg), a body fat decrease by 6.24%, of the body adiposity index by 2.17% and the hip circumference by 4.69 cm. Conclusions. Regular participation in physical activity programs can contribute to loss of weight and body fat, while the type of physical activity plays a determining role. REZUMAT. Efectul programelor de activitate fizică din săli de fitness asupra greutății corporale. Introducere. Studii epidemiologice recente semnalează creșterea prevalenței obezității în lume ajungându-se uneori la proporții epidemice. Organizația Mondială a Sănătății recomandă practicarea constantă a activităţilor fizice, mulți specialiști au remarcat că este evidentă contribuţia acestora în managementul sănătăţii, asupra stării de bine şi productivităţii muncii. Obiective. Obiectivul principal al acestui studiu a fost analiza efectului diferitelor tipuri de activitate fizică aerobă practicate în săli fitness asupra scăderii greutății corporale. Metode. La acest studiu au participat 88 de persoane de gen feminin, practicante de exerciții fizice în două săli de fitness din oraşul Oradea timp de 8 luni. În funcție de tipul de activitate fizică practicată au fost formate 5 grupe. Participarea la studiu a fost voluntară. Au fost efectuate măsurători somatice la începutul și finalul programului de intervenție. Datele au fost analizate statistic cu programul SPSS, varianta 20.0. Rezultate. Studiul prezent a demonstrat contribuția activităților fizice în managementul greutății, cu efect de reducere a masei corporale în medie cu 4,31 kg (de la 2,88 kg până la 5,62 kg), scăderea procentului de țesut adipos cu 6,24%, a indicelui de adipozitate cu 2,17% și a circumferinței șoldului cu 4,69 cm. Concluzii. Participarea cu regularitate la programe de activitate fizică poate să contribuie la pierderea de greutate și de țesut adipos, tipul de activitate fizică practicată având rol determinant. Cuvinte cheie: activităţi fizice recreative, aerobic, compoziție corporală, indice de adipozitate, risc de obezitate, indice de masă corporală.