PHYSICAL EXERCISE PROGRAM TO REDUCE TRUNK ASYMMETRY IN ADOLESCENCE - BALLA, Béla József; HANȚIU, Iacob (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Educatio Artis Gymnasticae, 2019)
Background: Depending on the severity, the nature and the type of the trunk asymmetry, three types of treatment are currently used: (1) conservative treatment with orthopedic brace, (2) physiotherapy and (3) surgical intervention. The efficiency of physical exercises in rehabilitation of spinal deformities is well known. They have been systematically used since the beginning of the 20th century. Objectives: The main objective of our study was to reduce the trunk asymmetry using an interventional program of physical exercises. Study design: This study follows a pretest-posttest design with an experimental and a control group. Materials and Methods: Forty one pupils (27 girls and 14 boys) aged 11.77 (± 0.96) years) were included. The experimental group consisted of 20 pupils and the control of 21 students. Participants were assigned non-randomly to the experiment or control groups. In order to determine the level of physical activity of the subjects, the FELS and PAQ-C questionnaires were applied. Experimental intervention consisted of a physical activity program based on basic gymnastics. Between October 2015 and June 2016 the members of the experimental group participated in our intervention twice a week (50 minutes a session), after their school program, for 8 months. Results: The mean value of the angle of trunk rotation in the case of experimental group was 6.15º (± 1.56) and 6.52º (± 1.66) in the case of control group. In the final test, it was found that the size of the asymmetry was reduced in both groups. In the case of experimental group the trunk asymmetry value was 4.05º (± 1.66), and in the case of control group 6.00º (± 1.94), meaning a decrease of 2.10º to experimental group and 0.52º to control group. Conclusions: The main findings are that basic gymnastics exercises can have a beneficial effect on trunk asymmetry, which is the hump will decrease. We recommend the use of these exercises to treat people with moderate or severe trunk asymmetry. REZUMAT. Diminuarea asimetriei toracelui la adolescenti folosind un program de intervenție bazate pe exerciții fizice. În funcție de gravitatea, natura și tipul asimetriei toracelui, în prezent sunt utilizate trei tipuri de tratament: tratamentul ortopedic prin utilizarea corsetelor corective, tratamentul cinetic și cel chirurgical. Eficiența exercițiilor fizice în reabilitarea deformărilor coloanei vertebrale este bine cunoscută. Acestea au fost folosite sistematic de la începutul secolului al XX-lea. Obiective: Obiectivul principal al studiului a fost diminuarea asimetriei toracelui folosind un program de intervenție bazate pe exerciții fizice. Study design: Studiul are un design experimental cu un grup experimental și unul de control și cu testare inițială și finală. Materiale și metode: Patruzeci și unu de elevi (27 de fete și 14 băieți) cu vârsta de 11.77±(0.96) ani au fost incluși în studiu. Grupa experimentală a fost alcătuit din 20 de elevi și cel de control din 21 de elevi. Participanții au fost repartizați în mod nealeatoriu în grupa experimentală sau cea de control. Pentru a determina nivelul activității fizice al subiecților au fost aplicate chestionarele FELS ȘI PAQ-C. Intervenția experimentală a constat dintr-un program de activitate fizică bazat pe mijloacele gimnasticii de bază. Între octombrie 2015 și iunie 2016, membrii grupei experimentale au participat la intervenție de două ori pe săptămână (câte 50 de minute pe fiecare sesiune), după programul școlar al elevilor, timp de 8 luni. Rezultate: Valoarea mediei unghiul de rotație al trunchiul la testarea inițială la Ge a fost de 6.15º (±1.56) și de 6.52º (±1.66) în cazul Gc. La finalul intervenției la ambele grupe s-a diminuat mărimea asimetriei, în cazul Ge rezultatul post-testului fiind de 4.05º (±1.66), iar în cazul Gc de 6.00º (±1.94), însemnând o diminuare de 2.10º la Ge și de 0.52º la cel de control. Concluzii: Constatările principale sunt că exercițiile fizice din gimnastica de bază pot avea un efect benefic asupra asimetriei toracelui, adică diminuarea acesteia. Recomandăm utilizarea acestor exerciții în tratarea persoanelor cu asimetria moderată sau severă a toracelui. Cuvinte cheie: asimetria trunchiului, scolioza, adolescenta, program de activitate fizică.