HEALTH COMPONENT LEVELS OF PHYSICAL FITNESS OF STUDENTS AT PARTIUM CHRISTIAN UNIVERSITY IN ORADEA - LUKÁCS, Norbert Csaba (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Educatio Artis Gymnasticae, 2020)
Introduction. In 2013, the Cooper Institute from the U.S.A., along with the Hungarian School Sport Federation, implemented the National Student Fitness Test battery. In order to interpret the results, NETFIT uses a criterion-referenced standard depending on age and gender called the health standard, establishing the level of the subject in relation to certain objectives. This health standard corresponds to a minimal motor performance necessary to avoid certain risks of illnesses which may occur as a result of physical inactivity. The aim of this research is to determine the levels of health components of physical fitness among students in 1st year at Partium Christian University from Oradea, depending on their residential environment and gender. Material and methods. The research included a sample group of 112 students, aged 18 – 19 years. The health components of physical fitness were assessed by determining the adipose tissue level, two anthropometric measurements and 5 motor tests. Results. The registered data regarding the BMI values show that 13% of the students were overweight and 10% fell into the obese category. The female students with a low level of adipose tissue had significantly better results from statistical point of view at the standing broad jump test (rxy = - 0.42, df = 71, p < 0.001, rs = - 0.38, df = 71, p < 0.001). According to the data obtained at the motor tests, we found that at the standing broad jump test 49%, handgrip test 62.5%, paced curl-ups test 80%, flexibility test 64% and paced push-ups test 83% of the subjects fell within the healthy fitness zone. Conclusions. We consider that, in order to avoid risks due to insufficient physical activity, the level of biomotor potential of students must be related to their health. Not all students dream of performance and competitions, but they all want to be healthy! REZUMAT. Nivelul componentelor de sănătate ale fitnessului fizic al studenților Universității Creștine Partium din Oradea. Introducere. În anul 2013, Institutul Cooper din SUA, împreună cu Federația Sportului Școlar din Ungaria, a introdus Bateria de teste Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT). În vederea interpretării rezultatelor, NETFIT utilizează un standard de referință criterial, denumit standard de sănătate, după vârstă și gen, stabilindu-se nivelul la care se situează subiectul față de unele obiective. Acest standard de sănătate corespunde cu o performanță motrică minimă necesară pentru a evita unele riscuri de îmbolnăvire apărute ca urmare a inactivității fizice. Scopul cercetării. Scopul acestui studiu constă în determinarea nivelului privind componentele de sănătate ale fitnessului fizic a studenților din anul I a Universității Creștine Partium din Oradea, în funcție de mediul de reședință și gen. Subiecți și metode. Cercetarea a inclus un eșantion de 112 studenți cu vârsta de 18 și 19 ani. S-a evaluat componentele de sănătate ale fitnessul fizic prin determinarea nivelului de țesut adipos, două măsurători antropometrice și 5 teste motrice. Pentru determinarea relației dintre nivelul țesutului adipos și componentele motrice am utilizat coeficientul de corelație Pearson și coeficientul Spearman rho iar pentru diferențele dintre medii în funcție de gen și mediul de reședință au fost testate cu ajutorul testului t pentru eșantioane independente și testul U a lui Mann-Whitney. Rezultate. Datele înregistrate la valorile IMC arată că 13% dintre studenți au fost supraponderali și 10% au intrat în categoria celor obezi. Studentele cu un nivel scăzut al țesutului adipos au avut rezultate semnificativ statistic mai bune la testul SL (rxy = - 0.42, df = 71, p < 0.001, rs = - 0.38, df = 71, p < 0.001). Potrivit datelor obținute la testele motrice am constatat că la testul SL 49%, la testul DM 62.5%, la testul RRT 80%, la testul de suplețe 64% iar la testul FR 83% dintre subiecți s-au încadrat în zona de sănătate. Concluzii. Considerăm că, în vederea evitării unor riscuri ca urmare a activității fizice insuficiente, nivelul potențialului biomotric al studenților trebuie raportat inclusiv stării de sănătate. Nu toți studenții visează la performanțe și competiții, însă toți vor să fie sănătoși! Cuvinte-cheie: componente de sănătate, fitnessul fizic, țesut adipos, student.