PHYSICAL EFFORT CAPACITY AND GLYCEMIC CONTROL IN TYPE 1 DIABETES PACIENTS - VĂDAN, Anca Lucia; BULDUȘ, Codruța Florina; MANIU, Dragoș Adrian; MOLDOVAN, Sergiu (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Educatio Artis Gymnasticae, 2017)
Introduction. Physical activity may be considered as an efficient and relatively inexpensive non-pharmacological tool for diabetes treatment, added to the usual insulin administration. Objectives. The aim of this study was to investigate the possibility to improve physical effort capacity in type 1 diabetes patients, maintaining an adequate glycemic control. Materials and methods. The subjects included in this study were three patients (two men and one woman), aged 19-22, diagnosed with type 1 diabetes. The study was conducted at a fitness studio in Cluj-Napoca for a period of 6 weeks with a frequency of 3 sessions per week, 60 minutes each session. Aerobic exercise capacity was assessed before the physical exercises program (CAEi) began and at the end of the program (CAEf). The arithmetic mean of subjects' glycemic counts recorded each day for each of the four moments of glycemic control was calculated: morning, noon, evening and bedtime (the week before the physical exercises program, after 3 weeks, after 6 weeks and the week after the physical exercises program was completed). Results. In our study, with regular physical exercise, we managed to increase aerobic exercise capacity by maintaining satisfactory glycemic control in patients with type 1 diabetes. Conclusions. The aerobic exercise capacity has increased in patients with type 1 diabetes who have undergone a regular exercise program. Glycemic control can be maintained at an appropriate level during a regular exercise program in patients with type 1 diabetes. REZUMAT. Capacitatea de efort fizic și controlul glicemic la pacienții cu diabet de tip 1. Introducere. Activitatea fizică poate constitui o metodă non-farmacologică eficientă și necostisitoare pentru tratamentul pacienților cu diabet de tip 1, concomitent cu administrarea de insulină. Obiective. In acest studiu am investigat dacă putem crește capacitatea de efort fizic la pacienții cu diabet de tip 1, menținând, în același timp, un control glicemic adecvat. Materiale și metode. În studiu au fost incluși trei pacienți cu diabet de tip 1, (doi bărbați și o femeie), cu vârste cuprinse între 19-22 de ani. Programul de exerciții fizice s-a desfășurat într-o sală de fitness din Cluj-Napoca, pe parcursul a 6 săptămâni, de 3 ori pe săptămână, 60 de minute fiecare ședință. Capacitatea aerobă de efort fizic a fost evaluată înainte și după cele 6 săptămâni de exerciții fizice. S-au măsurat glicemiile pe tot parcursul studiului, in fiecare zi, dimineața, la amiază, seara și înainte de culcare. S-au calculat mediile glicemiilor pentru fiecare moment al zilei, pentru săptămâna de dinainte de începerea programului de exerciții fizice, după trei săptămâni, după 6 săptămâni și în săptămâna de după terminarea programului de exerciții fizice. Rezultate. Rezultatele studiului arată că s-a reușit creșterea capacității de efort fizic aerob la toți pacienții incluși în studiu, menținând, în același timp, un control glicemic adecvat. Concluzii. Capacitate de efort fizic aerob a crescut la pacienții cu diabet de tip 1 care au urmat un program regulat de exerciții fizice. Controlul glicemic a fost menținut la un nivel adecvat pe tot parcursul programului de exerciții fizice, la pacienții cu diabet de tip 1. Cuvinte cheie: activitate fizică, capacitate de efort fizic, control glicemic, diabet de tip 1.