ERGONOMICS IN DENTISTRY OF CLUJ-NAPOCA - MOHOLEA, Adina; VĂDAN, Anca Lucia; VĂIDĂHĂZAN, Remus (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Educatio Artis Gymnasticae, 2018)
Stomatology is considered to be a profession with a high risk of developing Work-Related Musculoskeletal Disorders (WMSD) (Gopinadh, et al., 2013). The method through which the occurance of WMSD can be reduced is by adopting a proper body posture, and appropriate application of ergonomics (Kierklo, Kobus, Jaworska, & Botuliński, 2011; Pîrvu, Pătraşcu, Pîrvu, & Ionescu, 2014). The objectives of this study aimed to investigate the manner in which the workspace and schedule is organised, related to ideal and neutral posture and to determine the presence of WMSD symptoms among dentists who work in Cluj-Napoca. The research took place from the 26th of February 2018 to 6th of July 2018, in Cluj Napoca’s dental offices. The results obtained shows a high prevalence (90%) of WMSD specific symptoms which can be an indicator of the poorly applied ergonomics in the dentistry field (Mulimani, et al., 2014). It is, therefore, essential to raise awareness about the importance of the posture and ergonomics among dentists in Cluj-Napoca. REZUMAT. Ergonomia în stomatologia din Cluj-Napoca. Stomatologia este considerată o profesie cu un risc crescut de dezvoltare a leziunilor musculoscheletale asociate profesiei (WMSD) (Gopinadh, et al., 2013). Modul în care incidența WMSD poate fi redusă, este prin adoptarea unei posturi corporale potrivite și prin aplicarea corespunzătoare a ergonomiei (Kierklo, Kobus, Jaworska, & Botuliński, 2011; Pîrvu, Pătraşcu, Pîrvu, & Ionescu, 2014). Obiectivele acestui studiu au dorit să investigheze maniera în care este organizat spațiul de lucru și orarul, urmărind o postură ideală și neutră și să se determine prevalența simtomelor specifice WMSD, în rândul stomatologilor care lucrează in Cluj-Napoca. Cercetarea a avut loc din 26 Februarie 2018 până în 6 Iulie 2018, în cabinetele stomatologice din Cluj-Napoca. Rezultatele obținute prezintă o incidență crescută (90%) a simtomelor caracteristice WMSD, fapt ce poate fi un indicator al aplicării neeficiente a ergonomiei în domeniul stomatologiei (Mulimani, et al., 2014). Este necesară, prin urmare, conștientizarea stomatologilor din Cluj-Napoca, legată de importanța posturii și a ergonomiei. Cuvinte cheie: Stomatologie, Ergonomie, Postură, WMSD, conștientizare, prevenție, Cluj-Napoca.