THE RELATION BETWEEN THE ATTITUDE TOWARD PHYSICAL EDUCATION LESSONS AND THE ENJOYMENT IN PRACTICING PHYSICAL ACTIVITY IN STUDENTS AGED BETWEEN 18 AND 22 - PENTELEICIUC, Mihai; PETRACOVSCHI, Simona (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Educatio Artis Gymnasticae, 2020)
Introduction: Physical activity is an important factor in the lives of young people once they complete their high school studies. Subsequent participation in adult life in physical activities will be done independently. However, we can assume that the low participation rate of Romanians in physical activities is due to a negative attitude regarding the lesson of physical education and compulsory sports throughout schooling but also to a discomfort regarding participation in physical activities. At the West University of Timisoara, the Physical Education and Sports lesson is compulsory included in the curriculum from all faculties, coming in continuation of high school. The aim of this study is to analyze how the attitude towards the PE lesson correlates with the enjoyment of students to perform physical activity. Material and Method: The participants in this study were 400 students (77% female and 23% male) aged 18-22 years (M = 20.1, SD = .71) from the Western University of Timisoara. To carry out this study, the questionnaire survey method was used. Two questionnaires that explored the students' attitude towards the PE lesson and the students' enjoyment in practicing physical activities were applied. The data obtained was analyzed using the SPSS Statistics program. Results: The score obtained (r = .342, p <0.001) indicates a significant correlation, with a positive score between the attitude towards PE and the enjoyment of practicing physical activities in the students at the West University of Timisoara. Conclusions: It is found that both the attitude towards PE and enjoyment of practicing physical activities are increased. REZUMAT. Relația dintre atitudinea față de lecțiile de educație fizică și plăcerea de a practica activitatea fizică pentru elevii cu vârsta cuprinsă între 18 și 22 de ani. Introducere: Activitatea fizică este un factor important în viața tinerilor chiar și după încheierea ciclului de studii liceale. Participarea ulterioară la activitățile fizice în viața de adult se va face în mod independent. Totuși, putem presupune că rata scăzută de participare a românilor la activitățile fizice se datorează și unei atitudini negative privind lecția de educație fizică si sport obligatorie pe toata durata școlarizării dar și a unei neplăceri privind participarea la activitățile fizice. La Universitatea de Vest din Timișoara, disciplina Educație fizică și sport este o disciplină obligatorie cuprinsă în planul de învățământ de la toate facultățile, venind în continuarea liceului. Scopul acestui studiu este de a analiza modul în care atitudinea față de lecția de Educație fizică se corelează cu plăcerea studenților de a efectua activități fizice. Material și Metodă: Participanții la acest studiu au fost 400 de studenți (77% de gen feminin și 23% de gen masculin) cu vârsta cuprinsa intre 18-22 ani (M=20.1, SD= .71) din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Pentru realizarea acestui studiu s-a folosit metoda anchetei prin chestionar. S-au aplicat două chestionare care au explorat atitudinea studenților față de lecția de Educație fizică și plăcerea studenților de a practica activitățile fizice. Datele obținute au fost analizate folosind programul SPSS Statistics. Rezultate: Scorul obținut (r = .342, p<0.001) indică o corelație semnificativă, cu scor pozitiv între atitudinea față de lecția de Educație fizică și plăcerea de a practica activitățile fizice la studenții Universității de Vest din Timișoara. Concluzii: Se constată că atât atitudinea față de lecția de Educație fizică cât și plăcerea de a practica activitățile fizice sunt crescute. Cuvinte-cheie: atitudini, plăcere, Educație fizică, activități fizice, studenți.