LEGAL REGULATIONS ON PATIENT’S RIGHT TO REFUSE MEDICAL TREATMENT - RAJKA, Mária; ALUAȘ, Maria (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Bioethica, 2016)
Refusing treatments, interventions by a patient is a reality of medical practice, which often leads to ethical dilemmas because of the conflict between the duty of the physician to treat the patient and the patient s right to self-determination. The topic is important and actual, because the patient of the 21th century tends to decide and act autonomously, much more pronounced than their predecessors, and coordinates doctor-patient relationship are redesigned and based on other criteria than the classic ones. Thus, it needs a better description, capacity for analysis and synthesis information and arguments in order to know how is it best to proceed and to identify unclear or problematic points. The aim of this paper is to present and to analyze how patient's right to autonomy is implemented in international and national legal regulations in force, including the right to refuse treatment. Reglementări legale privind dreptul pacientului de a refuza tratamentele medicale. Refuzul tratamentelor, a intervenţiilor de către un pacient este o realitate a practicii medicale, care duce deseori la dileme etice datorită conflictului dintre datoria medicului de a trata pacientul şi cel de a-i respecta dreptul la autodeterminare. Tema aceasta este importantă şi actuală prin faptul că pacientul secolului al XXI-lea tinde să decidă şi să acţioneze în mod autonom, într-un mod mult mai accentuat decât o făceau predecesorii săi, iar coordonatele relaţiei medic-pacient sunt regândite şi fundamentate şi pe alte criterii decât cele clasice. Astfel, este nevoie de o bună descriere, de o capacitate de analiză şi de o putere de sinteză a informaţiilor şi a argumentelor pentru a cunoaşte modul optim de acţiune şi de a proceda în consecinţă, cu scopul de a identifica punctele neelucidate, problematice. Scopul acestui articol este acela de a prezenta și de a analiza modalităţile de implementare a dreptului la autonomie al pacientului conform reglementărilor legale internaționale și naționale în vigoare, printre care și dreptul de a refuza tratamentele. Cuvinte-cheie: refuzul tratamentelor, autonomie, consimțământ informat, refuz informat.