VERACITY AS A CORE ETHICAL PRINCIPLE IN DENTAL ETHICS - HOSTIUC, Sorin; MARINESCU, Mihai; NEGOI, Ionuț; PERLEA, Paula (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Bioethica, 2017)
Veracity (or truth-telling) in healthcare ethics is defined as a comprehensive, accurate, and objective transmission of information, and also as the way the professional augments the understanding of the patient (in clinical/dental practice) or subject (in biomedical research). Veracity, as a moral principle guiding medical (and dental practice) has a long and complicated history; only recently the principle became stable and received a proper definition and differentiation from informed consent. The purposes of this article is to present a short history of veracity in clinical practice, followed by a normative and descriptive analysis of the principle, and finally, to offer some practical applications of the principle in dentistry. REZUMAT. Veracitatea ca unul din principiile fundamentale ale eticii în stomatologie. Veracitatea (sau spunerea adevărului) este definită în etica medicală ca un mod de transmisie exhaustivă, obiectivă și corect științifică, dar reprezintă totodată și un mod prin care profesioniștii din domeniul sanitar augmentează capacitatatea de înțelegere a pacientului (în practica medicală/ stomatologică) sau a subiectului (în cercetarea biomedicală). Veracitatea, ca principiu moral al practicii medicale, are o istorie lungă și complicată;doar recent acest principiu s-a stabilizat normativ și a fost clar diferențiat de consimțământul informat. Scopurile acestui articol sunt: de a prezenta o scurtă istorie a veracității în practica medicală, de a realiza o analiză normativă și descriptivă a acestuia și în final de a prezenta câteva aplicații practice ale veracității în medicina dentară. Cuvinte cheie: veractitate; medicină dentară; etică normativă; amalgam; comercializare.