ETHICAL ASPECTS IN THE MANAGEMENT OF HELICOBACTER PYLORI INFECTION IN CHILDREN - DOMȘA, Ana-Maria Teodora; ALUAȘ, Maria; BORZAN, Cristina (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Bioethica, 2019)
Ethical considerations are critical in medical practice, especially when doctors face the necessity of treating underage patients. Managing Helicobacter pylori infection, the most frequent chronic infection in the world, implies a multidisciplinary approach, and each of the members of the medical team has to act according to the legal provisions and ethical values. Children should be encouraged to involve in medical decisions, under the protection of an adult consent, but particular aspect related to the patient’s development have to be carefully considered when discussing minor patient assent. REZUMAT. Aspecte etice privind gestionarea infecțiilor cu Helicobacter pylori la copii. Considerațiile etice sunt esențiale în practica medicală, mai ales atunci când medicii se confruntă cu necesitatea de a trata pacienții care nu au vârsta legală pentru a consimți. Gestionarea infecției cu Helicobacter pylori, cea mai frecventă infecție cronică din lume, implică o abordare multidisciplinară și fiecare dintre membrii echipei medicale trebuie să acționeze în conformitate cu prevederile legale și cu valorile etice. Copiii trebuie încurajați să se implice în decizii medicale, sub protecția consimțământului adulților, dar aspectele specifice referitoare la dezvoltarea pacientului trebuie să fie luate serios în considerare atunci când se discută despre acordul pacientului minor. Cuvinte-cheie: consimțământul părinților, acordul copilului, etică, Helicobacter pylori