BOOK REVIEW: ‟Medicii și Biserica vol. XIV: Valorile creștine ale educației pentru sănătate”, volum coordonat de Prof. Dr. Mircea Gelu Buta, Editura Renașterea, Colecția Bioetica, Cluj-Napoca 2016 - SOMEȘAN, Andreea Iulia (Studia Universitatis Babeş-Bolyai Bioethica, 2016)
Binecuvântarea oferită de Înaltprea-Sfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pentru recentul volum, vol. XIV, al seriei Medicii și Biserica, vine cu un Cuvânt de Învățătură în care se justifică tematica aleasă prin sublinierea importanței educației religioase pe plan spiritual fără de care ființa umană ar fi infirmă, după cum se amintește a fi fost spus de filosoful Petre Țuțea. Ca parte introductivă a acestui volum, în continuarea Cuvântului de învățătură, Prof. Dr. Mircea Gelu Buta vine cu o scurtă prezentare: Spiritualitatea actului medical; mai apoi este reprodusă alocuțiunea ÎPS Andrei Andreicuț, cu ocazia înmânării distincției Crucea Transilvaniei dlui Prof. Dr. Pavel Chirilă, precum și Răspunsul de mulțumire; însă este transcrisă și conferința Abgar, primul om vindecat prin imagine, susținută de Acad. Sorin Dumitrescu. Spiritualitatea actului medical aduce în discuție dificultatea medicilor de a oferi tratamente eficiente acelor boli care, teologic vorbind, își au originea în căderea în păcat, fapt pentru care rândurile următoare aduc în prim plan necesitatea unei atenții sporite față de partea bio-psiho-socială și spirituală a vindecării.